Etspers

P1070260 bew copy

Sinds januari ben ik de trotse bezitter van een etspers. Mijn wens kwam veel sneller uit dan ik had gedacht. Etspersen, zeker de tafelmodellen waar ik naar op zoek was, zijn duur en niet zo gemakkelijk verkrijgbaar. Ik had gedacht daar nog jaaaaaaaaaren voor te moeten sparen en zo drukte ik mijn Volkjes lekker af met een oude waswringer, die ik van mijn moeder had gekregen. Dat ging prima, al merkte ik wel dat ik bij mijn ontwerpen steeds vaker beperkt werd door het formaat dat mijn wringertje maximaal aankon. Maar niet getreurd, we werkten lekker samen: Waswringer en ik. Via een kennis kreeg ik begin dit jaar een tip voor een buitenkansje: een tafelmodel etspers met alle toebehoren te koop voor een zacht prijsje! Die heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen. Dat betekende wel dat ik afscheid moest nemen van Waswringer. Met enige spijt heb ik haar opgeborgen en mijn atelier heringericht.

Ontluikende vriendschap

De vriendschap met Etspers kwam alleen niet zo gemakkelijk van de grond als ik had gedacht. Wat een weerbarstig sujet was dat zeg! Robuust stond hij plek in te nemen in mijn atelier, maar als ik een prent wilde afdrukken, liet hij zich maar moeilijk kennen. Hij bleek veel fijngevoeliger te zijn dan ik op het eerste gezicht dacht. De rollen van de pers instellen: de drukverdeling op de linosnede, het geleiden van het drukbed, allemaal dingen waar ik me met Waswringer nooit zo druk over hoefde te maken, luisteren bij Etspers veel nauwer. Nee, de vriendschap met Etspers moest veroverd worden: luisteren, goed kijken en gevoelig op elkaar afgesteld raken was het devies. En ruzie maken met het papier. Ook dat! Etspers was wel al snel dikke vriendjes met mijn papierafvalbak! Maar sinds deze week zijn we maatjes. Ik ben eens bij hem gaan zitten voor een goed gesprek. Heb zijn rollen degelijk afgesteld, me niet laten leiden door haast, maar aandachtig geluisterd naar wat Etspers nodig had. En dat hielp! Tot mijn grote ontroering kwam het ene na het andere prentje piekfijn uit Etspers gerold. Ze zijn nu bijna droog en volgende week op de Handmade markt in atelier De Groene Uil kun je ze bewonderen (en kopen natuurlijk!)  Dan mag ook Waswringer even weer uit haar bergplaats en mee op reis; Etspers is te zwaar om te reizen. Want ik ga aan bezoekers laten zien hoe ik mijn prenten snijd en afdruk. Nu maar hopen dat Etspers geen jaloers tiepje is!

de waswringer 14 feb 2013

De volgende Handmademarkt van IJsselstein Handmade is op zondag 25 mei van 12.00 – 17.00 uur bij Atelier De Groene Uil (in de oude bibliotheek aan de Schuttersgracht in IJsselstein, ingang achterzijde aan de parkeerplaats)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Thuis en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Etspers

  1. Pingback: Wachten met uitpakken | Volkje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s