Marktwerking

WP_20140628_006

Ik sta bij ons kraampje en kijk naar de mensen die voorbijkomen. Samen met Karen bevrouw ik een kraam op de Zelfgemaakte markt in Utrecht. Er was superslecht weer voorspeld, maar tot nu toe blijft dat gelukkig uit. Het is gezellig druk, regelmatig aanloop, al mag het aantal bezoekers wat mij betreft wel wat omhoog. Dat zit er voor vandaag, misschien ook wel dankzij de weersvoorspellingen, niet in. Ik kijk naar de mensen en zie hoe ze de kramen scannen en keuren. In de hoofden wordt een selectie gemaakt: leuk, mwaah, laat maar. Onze kraam laat regelmatig ogen oplichten en glimlachjes verschijnen en we krijgen veel aanloop. Het vilt nodigt uit tot aanraken en voelen en mijn prenten ontlokken regelmatig een ‘ áah wat leuk!’. Toch verkopen we niet echt veel. Ik zie een vrouw, na de aanvankelijke scan van onze kraam, lock on op een gevilte sjaal van Karen afkomen. Ze heeft nauwelijks oog meer voor iets anders. Ze past (staat haar prachtig!) en binnen 3 minuten is de koop gesloten. Net alsof de sjaal heeft gewacht op de geschikte match. Dat gaat ook vaak zo met mijn prenten.

Iemand valt als een blok voor een bepaalde prent en klaar is kees. Maar het zijn geen warme broodjes zoals bij het kraampje naast ons. Wat is dat? Vraag ik me af. Een man komt een paar keer langsgedrenteld en spreekt me dan aan: “jullie kraam valt echt op, zegt hij. Het is de mooiste kraam van de hele markt!” Als ik doorvraag hoe dat zo komt zegt hij: “het komt door jullie presentatie: de zwarte doeken laten jullie werk heel mooi uitkomen en er is ook nog iets anders. Jullie kraam straalt heel veel warmte uit. ” Het raakt me, deze opmerking. Want dat is precies waar Karen en ik het over hebben gehad. We zijn geen topverkopers en maken geen productie. Maar we leggen allebei kleine stukjes van onszelf in het werk dat we maken. Het is onze gift aan de wereld, die via onze handen ons werk instroomt. Troost, genegenheid, warmte, hartelijkheid, dingen waar we zelf behoefte aan hebben en die we willen doorgeven. Het klinkt soft als je dat zo op een rijtje ziet staan, maar de reacties op ons werk getuigen er wel van dat het ‘iets’ doet.

Een vrouw betast een tasje: “oh, zegt ze ik word er zo blij van! En die kleuren!” Ze laat haar ogen door de kraam dwalen. “Ik was een tijdlang veel in het ziekenhuis en daar hing een wanddoek…” en ze begint te vertellen over hoe blij ze werd van de kleurenrijkdom van die doek in een periode van haar leven die op zijn zachtst niet gemakkelijk was. En dan loopt ze weer door, zonder iets te kopen, met een glimlach op haar gezicht. Dàt doen mensen bij ons werk: ze halen een snuif van ‘iets’: troost, warmte, kleur, wie zal het zeggen. En soms koopt iemand een prent of een viltwerkstuk en dat is dan met recht een match made in heaven.

Karen Bruinsma is van De Viltkamer IJsselstein/ Emmy Reichgelt maakt prenten en schrijft verhalen www.volkje.nl  De Zelfgemaakte markt is een aanrader voor wie van bijzondere handgemaakte produkten houdt. 

Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Mensen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Marktwerking

  1. Dankjewel voor een mooi, eerlijk stukje over de markt. Ik vond het fijn om te lezen hoe je de dag hebt beleefd. Ik ga het ook linken op de website 🙂

    groetje,

    Sanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s