Nieuwe vriend

Ik heb een nieuwe vriend!

Ik zag zijn foto op internet en viel onmiddellijk als een blok! Zijn brede schouders en elegant robuuste uitstraling… ach… en dan die diepgang! Niet dat ik dat helemaal zeker weet, maar vermoeden doe ik het wel. Zo’n tiep dat grote druk kan geven en verdragen. Precies wat ik nodig heb. We hebben wat heen en weer gelonkt via email en afgelopen zaterdag heb ik hem ontmoet. François heet hij en hij is meteen met me mee naar huis gegaan. Nu ben ik aan het uitvogelen hoe hij in het gebruik is. Voorlopig kijk ik alleen nog maar naar hem en smacht ik…

IMAG0624_BURST002

François is een 19e eeuwse notarispers. Een sjiek-de-friemel dus eigenlijk. Soms wordt hij wel eens verward met een boekbinderspers. Dat deed ik eigenlijk ook toen ik hem voor het eerst zag. Hij raakte licht ontstemd toen ik hem zo noemde: Boekbinderspers! Parbleu!  Een copieer pers is een copieermachine avant la lettre en werd vanaf halverwege de 19e eeuw gebruikt om belangrijke documenten of brieven te copiëren. Dat moest binnen 24 uur na het schrijven van het origineel. Als de inkt nog niet helemaal goed droog was. Later werd daar speciale inkt voor gemaakt, maar ook die bleef niet heel lang copieerbaar. In een dik, handgebonden boek met dunne vellen papier, werd dan door een klerk eerst een vel oliepapier gelegd. Vervolgens werd de pagina waarop gecopieerd moest worden licht bevochtigd en daarachter werd weer een vel oliepapier gelegd om te voorkomen dat de rest van het boek vochtig werd. De Belangrijke Documenten werden zo snel mogelijk na het schrijven ervan in het boek gelegd. Aan de achterkant van de pagina waarop de copie moest komen. En dan was het aan François om de gewichtige taak van copieerpers te vervullen. Het boek werd dichtgeslagen en onder François zijn stevige schouders gelegd. Met het prachtige handvat werd de bovenplaat aangedraaid zodat het boek onder druk kwam en een tijdje later was de te copiëren brief keurig afgedrukt in het copieboek. Voilà.

Ik ga François een dubbelfunctie toekennen: hij mag me helpen bij het maken van mijn boekjes en hij mag me helpen bij het afdrukken van mijn lino’s. Nu maar hopen dat Etspers en Waswringer net zo gecharmeerd van hem zijn als ik.

Wil je een filmpje zien met uitleg over hoe zo’n pers gebruikt werd? Klik dan hier

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Thuis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Nieuwe vriend

  1. Gefeliciteerd dat je nieuwe relatie met François innig en liefdevol mag worden 😉

  2. Pingback: Wachten met uitpakken | Volkje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s