The Game is afoot

mad bad and sad coverGisteren was een spannende dag. Nadat ik al langere tijd in mijn hoofd aan het ronddraaien was met een nieuw (groot!) kunst- en printmakingproject en al af en toe had zitten lonken naar een boek dat al jaren in mijn boekenkast stond, ben ik dan toch echt begonnen. In mijn computer zit een map met daarop  in hoofdletters ‘MADNESS & WOMEN’.

Mad, Bad and Sad heet het de engelstalige versie van het lonkende boek. In het nederlands vertaald als Gek, Slecht en Droevig met als ondertitel ‘een geschiedenis van vrouwen in de psychiatrie van 1800 tot heden’

Ik vind het spannend, zo spannend dat ik,  terwijl ik dit stukje aan het schrijven ben, al honderdduizend andere dingen tussendoor heb gedaan. Want straks staat het er: de reden waarom ik dit project wil gaan doen en dan kan ik er niet meer omheen. Dan heb ik het uitgesproken en is het de wereld in om vervuld te gaan worden.  Het idee voor dit project zit al een hele poos in mijn systeem. Want een van die hedendaagse vrouwen met ervaringen in de psychatrie ben ik zelf.

scan0004a

Selfie, 2016

Tijdens Kom Mar Kieke, een groepsexpositie waar ik eind mei aan meedeed stond ik voor mijn Selfie en plopte een duidelijk plaatje in mijn hoofd: een vrouw, in een wit gewaad, geketend aan de muur. En vandaaruit zag ik er meer: verschrikkelijke plaatjes van vrouwen in Bedlam* uitgevoerd in vrolijke kleurtjes (zoals mijn selfie) zodat je in eerste instantie niet zo goed doorhebt waar je naar kijkt.

Sinds dat moment laat het idee me niet meer los. Ik durf er eigenlijk niet aan, maar wil het tegelijkertijd  ook wel. Een raar soort spanning, die zich in mijn lijf heeft genesteld en die zich pas kan oplossen als ik ermee aan de slag ga.

Restraints-in-an-asylum-220x300Ik heb er wel eens vaker aan gedacht: ‘iets doen’ met het onderwerp vrouwen en psychiatrie. Af en toe dook het op, maar het werd nooit concreet. Tot nu. Het is er de tijd voor blijkbaar. Nadat ik gestopt ben met mijn werk in de GGz heb ik een paar jaar niks met het onderwerp psychiatrie van doen willen hebben. Het deed me teveel pijn. Het gevoel van verraad, gepaard gaande met de manier waarop ik mijn laatste baan heb afgesloten was te veelomvattend. Nu is er weer lucht en ruimte en wil ik een verhaal vertellen. Mijn verhaal en misschien wel dat van veel andere vrouwen

Dus ben ik gisteren vertrokken op een reis waarvan ik niet weet hoe lang die zal gaan duren en waar deze me allemaal zal brengen. Via mijn boeken, te beginnen met Mad, Bad and Sad. Langs internet, op zoek naar foto’s die ik kan gaan gebruiken om mijn verhaal te illustreren en vervolgens meanderend en mijmerend langs mijn eigen herinneringen, die ik gaandeweg ook aan het papier zal gaan toevertrouwen. Een kruisbestuiving van historie. De mijne en die van historische vrouwen in de psychiatrie. Waarom? Omdat ik het gevoel heb dat er op die reis iets ontsloten kan worden waar ik nog niet goed bij kan. Waar ik een vermoeden van heb dat het een sleutel geeft tot een gebied in mijzelf waar mijn bron verborgen ligt. De bron van waaruit ik wil scheppen. Van waaruit ik mijn beelden kan en wil laten ontstaan. En als ik dat kan openen voor mijzelf, open ik het gaandeweg misschien ook wel voor andere vrouwen. Ik vind het spannend, want het betekend terugkeren naar een periode in mijn leven die alweer een tijdje achter me ligt maar waarvan sommige elementen nog pijnlijk en rauw aanvoelen. En het zijn juist die pijnlijke elementen die mij linken aan die historische vrouwen, op wiens verhalen onze moderne psychiatrie voor een groot deel is gebaseerd. Die pijnpunten die te maken hebben met overbelasting in zorgtaken, het schizofrene van de splitsing tussen de archetypes de Madonna en de Hoer en de miskenning en soms zelfs ontkenning van de vrouwelijke seksualiteit.  Het zweet staat in mijn handen, maar de eerste stappen zijn gezet. Ik ben op weg!

*Bedlam: een van de oudste psychiatrische inrichtingen in Londen. 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, Vrouwen en psychiatrie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s