Gesprek met een Orchidee

orchidee

Vandaag had ik een gesprek met de orchidee, die op de vensterbank in onze keuken staat. Ik was knorrig opgestaan. Zonder duidelijke reden voelde ik me ontevreden en kwam slecht op gang. Soms heb ik zoveel plannen dat ik domweg niet kan kiezen waar ik mee aan de slag wil. De uitvoering van sommige van die plannen kost veel tijd en geduld… en tsja, dat is nou niet mijn sterkste kant. Ik wil snel resultaat om dan snel weer naar het volgende te kunnen gaan, maar ik wil me ook ontwikkelen en mijn vaardigheden vergroten en verdiepen en dan past ‘snel’ even niet. En dan doe ik maar helemaal niks. Wat me uiteindelijk slecht bekomt.

Dus daar stond ik, met de waterketel in mijn hand, somber broedend uit het raam te staren met om half 9 al geen zin in de dag die komen ging, toen de orchidee mijn aandacht trok.

‘He pssstttttt…’ hoorde ik. Ik keek om me heen. Mijn oog viel op de uitbundig bloeiende bloemenpracht op mijn vensterbank. Verschillende bloeiende bloemtakken hadden haar topzwaar gemaakt. Ze hing al dagen naar één kant van haar pot en kwam steeds schever te hangen. “Teveel bloemen” zuchtte ze. ‘Maar ja, ik kan het niet helpen, als ze willen, gaan ze groeien. Ik heb geprobeerd ze niet allemaal tegelijk uit hun knoppen te laten, maar ja… en om ze nou niet uit te laten komen…’ Teder liet ze haar groene vingers langs de vele bloemkopjes glijden, ‘ze zijn zo prachtig he??? En ik houd zo van ze! Van allemaal evenveel!’

‘Ja’ zei ik denkend aan mijn eigen vele bloemen waar ik nu net zo chagrijnig van werd.

Orchidee bewoog een beetje: ‘het is alleen een beetje zwaar aan één kant zo.’ ‘Ja’ zei ik terwijl ik wat meewarig naar haar keek. Ze was inderdaad nog schever gezakt en over niet al te lange tijd zou ze met pot en al van de vensterbank kieperen, desnoods een licht handje geholpen door een van onze poezebeesten. Ik zette haar weer recht en zag hoe ze in een tergend tempo onmiddellijk weer steeds verder naar een kant van de pot overhelde. Precies dat waar ik bang voor was. Als ik met al mijn plannen tegelijk aan de slag zou gaan (en ik ken mijn eigen enthousiasme) was dat precies het plaatje dat ik voor ogen had: tergend langzaam, maar onafwendbaar naar de afgrond hellen! No way dat me dat gaat gebeuren! Maarja ze waren allemaal zo leuk! En ik kon ze toch niet, niet uit laten komen?

“Maar zo hoeft het toch niet te gaan?” zei Orchidee. Ik kan het niet helpen dat al mijn bloemen zo ongeveer allemaal tegelijkertijd klaar zijn om uit hun knoppen te barsten, maar jij wel! Jouw bloemen hebben allemaal een eigen ‘tot-bloei-kom-tijd’ en ze gaan echt niet allemaal tegelijk!

Zou ze gelijk hebben? vroeg ik me af, terwijl ik mijn rijpe en onrijpe ideeën eens de revue liet passeren. Wat als ik nou eerst… en dan… en dat duurt  gewoon een aantal jaren… Ik zette Orchidee weer rechtop terwijl ik zocht naar iets om haar gewicht beter te balanceren. En ineens realiseerde ik me: daar gaat het over! Balans! Met al die uitbundigheid in mijn brein is de kans natuurlijk levensgroot dat ik de balans al voordat ik begin kwijt ben. Daarom was ik eigenlijk een beetje stilgevallen. Want beter niks, dan puinhoop! Maar wat als ik nu de tot-bloei-kom-tijd als graadmeter neem? En de uitvoering van mijn plannen daarop afstem?

Inmiddels had ik een wasknijper gevonden die ik als stutje in de orchideeëenpot kon leggen. Orchidee stond meteen weer fier rechtop, al helde, ze als je goed keek, nog licht naar een kant. “Zet je me af en toe even overeind? Dan herinner ik jou aan je totbloeikomtijd” zei ze met een knipoog.

 Deze blog is eerder verschenen in ‘Het Vrije Volkje’

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, Thuis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s