Over Voorbeeldige Vrouwen

Er was eens een vrouw. Een gewone vrouw van rond de 50, gelukkig getrouwd, kinderen de deur uit en noodgedwongen met prepensioen. Een vrouw zoekende naar een nieuwe invulling van haar dagelijks bestaan.

Er was eens een manuscript. Gevonden op Internet, op de site van de Franse Nationale Bibliotheek. Het bevat kleurrijke Laat-middeleeuwse afbeeldingen van vrouwen. Van de hand van een illuminator uit de 15e eeuw.

De vrouw ben ik. De illuminator heette Robinet Testard.

De komende jaren ga ik alle afbeeldingen uit dit manuscript (waarover in de loop van de tijd meer) namaken. Aanvankelijk, zo had ik gedacht, was dat om ervan te leren. Technische dingetjes om mijn tekenvaardigheden te verbeteren. Zoals plooien, huidskleuren en omgevingen. Het middeleeuwse verluchten (zoals het illustreren van middeleeuwse boeken genoemd word) heeft mijn hart gestolen en ik wil er zoveel mogelijk van leren en weten. Ik wilde een paar illustraties maken. Keurig opgedeeld naar leerdoel en opgebouwd in moeilijkheidsgraad. Maar terwijl ik bezig was met die eerstelingen, eindeloos naar de gezichtjes keek, me vergaapte aan de prachtige gewaden en me verheugde op alle uren die komen gingen waarin ik me bezig mocht houden met dat allemaal leren maken, ontdekte ik dat ik me meer en meer verbonden begon te voelen. Met Robinet, de illuminator, met de vrouwen in het manuscript en met het boek zelf. Een franse vertaling van een boek van Giovanni Boccaccio (die van de Decamerone): des cleres et nobles Femmes. Of In Boccaccio’s tijd: De mulieribus Claris. Over vrouwen van verstand.

Wie waren deze vrouwen? Hebben ze ons, de vrouwen uit de 21 eeuw nog wat te zeggen? En zo ja wat? En verder: Hoe is het boek gemaakt, voor wie? Waarom?  Wie was die Robinet Testard en alle andere mannen en vrouwen die aan dit manuscript verbonden zijn? Allemaal vragen waar ik naar op onderzoek ga.  Terwijl ik de illustraties één voor één reconstrueer. Alle 106. Op deze blogsite kun je mijn vorderingen volgen. En wat lezen over wat ik ontdek als (voorlopige) antwoorden op bovenstaande vragen. Ik wil hiermee een brug slaan tussen het verleden en mijn heden. Voorzover dat kan dan.

Wil je meer weten of reageren stuur dan een mailtje naar emmy@volkje.nl of laat een reactie achter.